28 July 2010

Fruit Tartlets



Pastri :

250g marjerin PLANTA
155g gula aising
1 biji telur sederhana
500g tepung gandum, di ayak
25g tepung susu, di ayak

Pes Walnut :
500ml susu segar
150g gula halus
50g tepung kastad
2 biji kuning telur
Kulit lemon, secukupnya
50g walnut panggang, di cincang

Pilihan potongan buah-buahan segar seperti anggur, strawberi, buah kiwi, mangga dan pic

Cara membuat :


1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 C. Untuk membuat mangkuk pastri, putarkan marjerin
PLANTA dan gula aising secara ringan. Masukkan telur dan krimkan secukupnya.

2. Kaup balikkan tepung gandum dan tepung susu, gaul lembut sampai menjadi doh.
Canaikan setebal 3mm dan potong bulatan 7.5mm dengan penerap adunan. Alaskan tin-
tin pembakar dengan pastri dan bakar bersendirian selama 20 minit.

3. Untuk membuat pes walnut, rebus 350ml susu segar dengan gula halus. Larutkan
tepung kastard dalam baki susu segar, masukkan kuning telur dan kulit lemon, kacau
dan campurkan ke dalam adunan gula. Masuk sampai pekat, di kacau selalu. Kaup
balikkan cincangan walnut dengan perlahan-lahan dan gaul rata.

4. Isikan mangkuk pastri yang siap di bakar dengan pes walnut dan hiaskan dengan
potongan buah-buahan. Oleskan permukaan dengan jeli segera yang panas (untuk
mengilapkan dan memastikan buah-buahan tahan lama).

No comments: